Bir aküyü şarj ederken nelere dikkat edilmelidir?
Islak tip akülerde şarj etmeden önce elektrolit seviyesi kontrol edilmeli ve gerektiğinde maks. asit seviyesi işaretine kadar veya plaka üst kenarının 15 mm üzerine kadar saf su eklenmelidir.
Araçta hasarlar olmasını önlemek için akünün sökülmesi gerekir mi? Şarj cihazının tipine dikkat edin. Araç üreticisinin kullanım kılavuzunda veya şarj cihazı üreticisinin kullanım kılavuzunda aracın şarj edilmesiyle ilgili değerli bilgiler bulabilirsiniz. Genel olarak tam otomatik şarj cihazları (şarj voltajı sınır 14,8V) araca takılmış olan akünün şarj edilmesi için daha uygundur.
Şarj cihazınız voltajı >15,9V olan otomatik bir moda sahipse, akü mutlaka elektrik sisteminden ayrılmalıdır veya araçtan sökülmelidir. En kötü durumda araçta bulunan kontrol üniteleri zarar görebilir, bundan dolayı oluşan hasar ciddi olabilir! Dikkat: Akü kutup başını ayırırken araç üreticisinin uyarılarını dikkate alın.
– Aküler yalnızca doğru akımla şarj edilebilir. Akünün artı kutup başını (+) şarj cihazının artı kutup başına (+) ve akünün eksi kutup başını (-) şarj cihazının eksi kutup başına (-) bağlayın.
– Şarj cihazını ancak aküyü bağladıktan sonra devreye sokun. Şarjın sonunda şarj cihazını kapatın.
– Şarj akımı olarak kapasitenin onda biri tavsiye edilir. (örn. 44 Ah: 10 = 4,4 A şarj akımı).
– Şarj esnasında asit sıcaklığı 55 C derecenin üzerine çıkmamalıdır. Bu sıcaklık aşıldığında şarj işlemi yarıda kesilmelidir.
– Şarj ederken iyi havalandırma olmasını sağlayın ve şarj esnasında akü kapaklarını açınız. Ayrıca aküden çıkan havayı solumayın.
Derin deşarj olmuş ıslak tip aküler için 16V’lık bir şarj voltajı tavsiye edilmektedir (aküyü mutlaka elektrik sisteminden ayırın)!
Dikkat: Şarj esnasında patlayıcı gaz karışımı oluşur! Ateş, kıvılcım oluşumuna sebep vermeyin ve sigara ile yaklaşmayın!
AGM aküyü ise mutlaka voltaj ayarlı şarj cihazıyla şarj edin (maks. 14,8V)! Voltaj ayarı bulunmayan sıradan şarj cihazlarının kullanılması aşırı şarj nedeniyle aküye zarar verir, elektrolitin uçmasına neden olur ve plakaların yanmasına sebep olabilir!